Hva søker du etter?

Blogg

5 grunnleggende IT-sikkerhetstips du må følge

21 juli, 2021

Før sommeren skrev vi om 7 smarte IT-sikkerhetstips du bør lese før du drar på ferie, men vel så viktig er det å beskytte sine egne og bedriftens data når man er tilbake til hverdagen på jobb. 

Globalisering og teknologiens utvikling har ført til at vi har et behov for å ha tilgang på all informasjon fra flere ulike steder. Dette medfører økt risiko for at informasjonen ses av uvedkommende, endres eller ødelegges. Slike angrep mot bedriften kan medføre store økonomiske tap og, kanskje enda verre, tap av omdømme. Dette kan føre til at din bedrift ikke lengre ses på som pålitelig og dermed mister kunder.

Det er derfor svært viktig for alle bedrifter at kundeinformasjon, betingelser, strategier og annen informasjon ikke kommer på avveie.

Vi har samlet sammen 5 viktige (og enkle) IT-sikkerhetstips du bør følge på arbeidsplassen din:

 1. Lås skjermen!
  Husk alltid å låse skjermen på PCen når du forlater arbeidsplassen din. Alltid. Altså hver gang. Uansett. I Windows er enkleste måte å holde nede Windows-tasten mens du trykker «L». Det er vell så viktig å gjøre det samme om du har en Mac-maskin. På Mac er det flere måter du kan gjøre dette på, du kan finne en som passer deg her

 2. Vurder innsynsfilter!
  Vær bevisst på hva andre kan se på skjermen din, og vurder innsynsfilter på PC-skjermen for å gjøre det vanskeligere for uvedkomne å kikke over skulderen din. Det er ikke all informasjon som er ment for alle.
 1. Har du en oppdatert sikkerhetsløsning?
  Kontroller og sørg for at du har en oppdatert sikkerhetsløsning på PCen din.

   
 2. Oppdater programvare jevnlig
  Å installere oppdateringer er et forebyggende tiltak. Dette gjelder for apper, nettleser og operativsystemer. Utviklere jobber kontinuerlig med å avdekke og rette opp i feil, og publiserer deretter oppdateringer. Dersom oppdateringen ikke installeres og feilene dermed ikke rettes opp i, risikerer du at disse feilene og sikkerhetshullene utnyttes av hackere. Det enkleste er å velge automatisk oppdatering der det er mulig. Les mer oppdatering her.  
 1. Usikker e-post
  Får du en e-post som du er usikker på, slett den! Den ser kanskje ut til å være en legitim e-post fra en kollega som ber deg trykke på en vedlagt link, men dersom du trykker på en lenke eller åpner et vedlegg, kan alle bli stengt ut fra din bedrifts systemer eller, i verste fall, din enhet.

Sikkerhetskultur

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi er i dag bærebjelken i de fleste bedrifter, og det av god grunn. En bedrifts informasjon og åndsverk er det som gir et konkurransefortrinn, uavhengig av om det gjelder prosessbeskrivelser, designplaner, forhandlingsgrunnlag eller andre private dokumenter med sensitiv informasjon.

Det er derfor svært viktig at du holder en høy standard på informasjonssikkerhet i din bedrift.

NorSIS har publisert en rekke korte råd og veiledninger. Disse kan bidra til en bedret informasjonssikkerhet i din bedrift. 

Dersom ansatte i din bedrift bruker egne enheter på jobb, har vi laget en liten guide med åtte punkter du bør ta hensyn til for å kunne beskytte bedriftens data.

Bruker dine ansatte efne enheter på jobb?