Hva søker du etter?

Blogg

7 smarte IT-sikkerhetstips du bør lese før du drar på ferie

21 juli, 2021

Sommerferien er en tid for avslapning sammen med venner og familie, enten du er hjemme eller utforsker eksotiske steder innland eller utland. Uansett hvilke planer man har i sommer er det en tid for avslapning og avkobling fra en hektisk hverdag. Men dette kan fort bli brutt dersom man kommer opp i en situasjon der personopplysningene dine kommer på avveie.

Derfor ønsker vi å minne deg på noen av de mest typiske fallgruvene innenfor IT-sikkerhet som man kan støte på. Vi har samlet syv smarte IT-sikkerhetstips som kan hjelpe deg med å sikre dataene dine mens du er på sommerferie:

 1. Sørg for å konfigurer passord / PIN på mobilen og nettbrettet ditt
  Dette er din første forsvarslinje om du skulle miste eller bli frastjålet mobilen eller nettbrettet mens du er på ferie. Om enheten din er beskyttet med passord vil det være mye vanskeligere for kriminelle å komme inn i på enheten din. Å gjøre dette er enkelt og tar lite tid.
 2. Vær obs på falske bookingsider
  Planlegger du å reise bort på ferie i sommer? Sørg da for at du booker hoteller på anerkjente bestillingssider. En stor undersøkelse som ble gjort av EU viste at 75 % av sidene viste priser man ikke kunne stole på. Slike nettsteder skriver ofte at de har samarbeid og er tilknyttet hoteller, når de faktisk ikke er det. Dette kan resultere i at du blir belastet for skjulte avgifter, feil innkvartering, falske reservasjoner osv. Den sikreste måten å unngå å bli scammet på er å bestille direkte gjennom hotellets nettside.
 3. Skru av trådløs nett og Bluetooth
  Bluetooth er flott og ha i bilen eller hjemme der det er trygt å kommunisere med andre elektroniske enheter. Men dessverre så glemmer mange av oss å slå av Bluetooth når vi drar på offentlige steder, og da spesielt når vi er på ferie. Dersom Bluetooth-tilkoblingen din er åpen, kan alle som sitter i hotellobbyen eller på en kaffebar i nærheten plukke opp signalet, og da få tilgang til telefonen din uten at du merker det. Derfor er det lurt å slå av denne funksjonen mens du er på ferie.
 4. Vær oppmerksom på gratis Wi-Fi på hoteller, flyplasser og cafeer
  Det å ha tilgang til gratis Wi-Fi mens man er på ferie er gull verdt. Hvordan ville man ellers strømme Netflix, lese dagens aviser eller dele bilder fra ferien? Men husk at gratis Wi-Fi er også offentlig, noe som betyr at enhver person på hotellet eller på flyplassen kan ha tilgang til den kontoen med eller uten et enkelt passord. Wi-Fi som ikke er passord beskyttet er også spesielt sårbare. En tommelfingerregel er at man skal unngå å logge inn på sider med sensitiv informasjon, som nettbank eller helsetjenester når man er på offentlige nettverk.

  Men hva bør man gjøre dersom man må sjekke saldo på nettbanken? En enkel måte å gjøre dette trygt på er å bruke mobildata, men dersom man er på ferie i utlandet kan dette som regel bli fort veldig dyrt. Noe vi anbefaler er å skaffe seg en VPN for privat bruk. 

 5. Se nøye på kortlesere
  Kanskje du skal på bilferie i Europa i sommer, og trenger å fylle bensin ved en bensinstasjon langs veien. Eller du trenger å ta ut penger i en minibank på sydenferie for å ha nok kontanter når du skal handle på et lokalt matmarked. Minibanker og bensinpumper er mål for cyberkriminelle som kan feste skimmere for å stjele bankkonto- eller kredittkortopplysninger, og da til slutt tømme bankkontoen din.

  Før du sveiper kortet ditt, sjekk kortleseren nøye om det er festet en skimmer til kortleseren. I tillegg er det lurt å ta en ekstra titt rundt minibanken eller bensinpumpen for å sjekke om det finnes små overvåkningskamera i nærheten som peker på tastaturet. Disse kan da være ment for å fange opp detaljer som PIN-koden din.

 6. Kontroller sensitive kontoer jevnlig
  Før du forlater hotellet for en dag med sightseeing, husk å sjekke informasjonssensitive kontoer som nettbanken. Sjekk også når du kommer tilbake til hotellet. Desto tidligere du oppdager cyberkriminell oppførsel, desto bedre. Men husk å logge ut av kontoene dine etter bruk.
 7. Hold øye med barnas internettvaner i sommerferien
  Uten skole, lekser og fritidsaktiviteter kan barna ofte kjede seg i en lang sommerferie, og kan da bruke mer tid foran skjermen enn de ellers gjør i en hektisk hverdag. Det er derfor viktig å snakke med barna om farer ved nettovergrep og nettmobbing. Veiled barna dine om hva som er trygt å gjøre på nettet og naviger dem i bruk av nettvett. Les mer på Redd Barnas sider om nettvett.

Følg disse syv IT-sikkerhetstipsene når du nå tar ferie, og nyt ferien med trygghet.

Vi ønsker alle en god sommer!