Hva søker du etter?

Blogg

7 tips for å opprettholde sikkerheten med hjemmekontor

21 juli, 2021

I disse tider har flere hjemmekontor enn normalt, spesielt etter regjeringens oppfordringer. Når man ikke er vandt til å jobbe fra andre lokasjoner enn sin bedrifts kontor, kan det være utfordrende å huske på sikkerheten oppe i det hele. Cyberkriminelle kan utnytte sårbarhetene som oppstår, og det er derfor svært viktig å huske på nettvett og din digitale hygiene!

Nå som du har fått en midlertidig ny arbeidsplass, bærer kanskje også ditt nye kontor preg av nettopp det – at det er midlertidig. Men husk at selv om du sitter hjemme gjelder fortsatt bedriftens regler om bruk av IT-verktøy. Mange organisasjoner mangler erfaring med å støtte at så mange ansatte jobber hjemme samtidig, ifølge ComputerWorld. Hvordan kan du som enkeltindivid støtte din arbeidsplass i denne situasjonen?

Først og fremst bør du være oppmerksom på hvor du sitter. De færreste trenger kanskje å skjerme seg fra forbipasserende på gaten eller naboen, men hva med de du bor med? Dersom dere er flere som har hjemmekontor burde dere sørge for at dere ikke sitter i hverandres synsvinkel, og at din skjerm ikke blir synlig i bakgrunnen av en eventuell videokonferanse.

Videre er det viktig å ha sikre passord, det kan være lurt å bruke en password manager for dette. Et godt tips er å skru på mulifaktor på de tjenestene du bruker dersom det er mulig. Husk å ikke gjenbruk innloggingsdetaljene til bedriften din. Passordhygiene er viktig uavhengig av koronasituasjonen.

Glem ikke passordet på nettverket ditt! Ingen av dine passord burde ligge synlig på gule post-it lapper. Tro det eller ei, men tilfeller av dette skjer fortsatt. Soner Sevin fortalte om urovekkende funn på vårt sikkerhetsseminar tidligere i mars. Det samme gjelder for papirer med kundedata – de burde heller ikke være synlige og tilgjengelig for andre.

En trend i disse dager har blitt å legge ut et bilde fra hvordan bedriftens hjemmekontor ser ut. Det er absolutt ingenting galt med denne trenden, men det er ekstremt viktig at man passer på hva som er synlig på slike bilder. Det er mye informasjon man kan sammenstille basert på e-post emnefelt og avsender, og som da kan brukes mot deg eller bedriften din. Mange bedrifter behandler informasjon som er strengt regulert. En bedrift som behandler eksempelvis personopplysninger har strenge regler på hvordan disse skal behandles – og sikres. Det er veldig kjedelig for din bedrift om personopplysninger kommer på avveie via et bilde på Facebook eller LinkedIn.

Når du skal kommunisere med dine kollegaer, partnere og kunder er det viktig å være oppmerksom på hvilken informasjon du deler gjennom hvilke flater. Benytt kommunikasjonstjenester som du vet beskytter din bedrifts informasjon, dette vet din IT-avdeling. Facebook Messenger er eksempelvis ikke kryptert som standard så dette er et dårlig valg for å dele informasjon som du ikke vil at andre skal se.

Du må også være oppmerksom på hva som blir delt med deg. Ikke ta det for god fisk at enhver e-post er fra den du tror. De fleste er opptatt av å holde seg oppdatert på koronavirutsets utvikling, og dette vet ondsinnede aktører. Vær spesielt oppmerksom på phishing forsøk med koronainformasjon i disse dager. Innhent informasjon på kilder du stoler på – på vanlig måte.

Sist, men ikke minst, burde du sørge for at programvaren på maskinen din er oppdatert. Ofte tilbyr din bedrift flere beskyttelses lag som ikke nødvendigvis overføres til ditt hjemmekontor. Brannvegg på maskinen er viktig, spesielt nå som partneren din, barna dine eller andre du bor med jobber på samme nettverk. Det er ikke enkelt å vite nivået på sikkerheten på andres utstyr, ikke stol på at de du deler nett med har et sikkert oppsett. Har du ikke kryptert Wifi-nettet ditt enda, er dette et godt tiltak å starte med.

For å oppsummere disse syv tipsene:

  1. Vær oppmerksom på hvor du sitter
  2. Bruk sikre passord
  3. Oppbevar kundedata et sikkert sted
  4. Pass på hvilke bilder du deler i sosiale medier
  5. Bruk en sikker tjeneste for å kommunisere med kollegaer, partnere og kunder
  6. Vær oppmerksom på phishing forsøk
  7. Oppdater programvaren på maskinen din