Hva søker du etter?

Blogg

7 ulike hackere du må vite om

9 oktober, 2019

Hackernes motivasjon er svært variert – det kan være alt fra idealister til industrispionasje og organisert kriminalitet. Begrepet hacker er dermed ikke ensbetydende med en kriminell eller uansvarlig person. Noen har gode hensikter og sier ifra til bedrifter dersom de kommer gjennom systemer, mens andre hacker for egen økonomisk vinning. Ved å forstå de forskjellige type hackerene som finnes dere ute, kan du også forstå hvilken beskyttelse du trenger for å stenge disse ute.

Script kiddies

Dette begrepet brukes ofte av amatørhackere som ikke bryr seg mye om kodingsferdigheter. Disse hackerne laster vanligvis ned enkle verktøy eller koder skrevet av andre utviklere og hackere. Deres primære mål er ofte spenningen, å imponere venner eller få oppmerksomhet.

Hacktivistene

Hacktivistene har noe sterkere og mer definerte motiver for sine handlinger – dette er online versjonen av en aktivist. En hacktivist er en hacker eller en gruppe anonyme hackere som tror de kan få til sosiale forandringer. Disse hacker ofte regjeringen og organisasjoner for å få oppmerksomhet eller dele misnøye over deres tankegang. Hensikten med deres angrep er ofte å få publisitet som følge av angrepet.

Malicious Insider eller whistleblower

Dette kan være en ansatt som bærer nag eller en ansatt som er ansatt av rivaler for å innhente motstanders forretningshemmeligheter for å holde seg på toppen av spillet. Disse hackerne kan ha privilegium fra deres enkle tilgang til informasjon og deres rolle i selskapet til å hacke systemet.

State sponsored hackers

Disse er ansatt av deres stats eller nasjons myndigheter for å ‘snuse’ rundt og trenge seg gjennom sikkerhet for å få tak i konfidensiell informasjon fra andre regjeringer for å holde seg på topp online. Disse har uendelig store budsjetter og ekstremt avanserte verktøy tilgjengelig.

White-hat hackers

Videre deles gjerne hackere inn ved å tildele dem forskjellige hatter. Vi vil nå gå gjennom tre av disse hattene som beskriver hensiktene til de forskjellige gruppene: hvit, grå og sort.

Hackerne med hvit hatt blir regnet som vennligsinnede, og etiske hackere. De hacker seg inn i dine systemer med en hensikt om å finne sårbarheter og hjelpe deg med å fjerne virus og malware fra systemene dine. De sikrer beskyttelse mot black-hat hackersog andre ondsinnede cyberkriminelle. White hat hackers har god innsikt i programmering og sikkerhetssystemer, og god kunnskap om hvordan nettverk og operativsystemer fungerer.

Grey hat hackers

Grey-hat hackers har blandende hensikter. De ønsker ikke å skade noen når de leter etter feil og mangler, men det er mulig at de ikke varsler ifra om feilene de finner til eierne av systemene. Et eksempel på dette er at de kan hacke seg inn i et system med hensikt om å varsle eier, men kun rette denne dersom de får betaling.

Grey hat hackers bruker ikke sine ferdigheter for egen vinning, og blir da heller ikke en black-hat hacker. Ettersom en grey hat hacker heller ikke er autorisert for å hacke organisasjonens system, kan vedkommende heller ikke kalles en white-hat hacker.

Black-hat hackers

Denne type hackeren er en å bekymre seg over fordi disse har ondsinnede hensikter. De cyberangrepene du hører om på nyhetene er gjort av denne type hacker.

En black-hat hacker ser etter svakheter i individers datamaskiner, organisasjoner og bank systemer. De bruker alle smutthull de finner slik at de kan hacke seg inn i ditt nettverk for å ødelegge, endre eller stjele data. Denne type hacker ønsker å holde mest mulig skjult, i motsetning til white-hat eller grey hat hackers som sier ifra.

Bevissthet

Uansett hvilke type hacker du og din bedrift møter på, er det viktig å være forberedt. Dette handler i stor grad om kunnskap! Hvilke type angrep du kan møte på?  Hvordan kan du best forsvare deg?

Ta kontakt med oss for mer informasjon om hvordan du kan opprettholde din bedrifts IT-sikkerhet!

Gratis webinar: Alt handler om risiko – Hvordan overleve et cyberangrep?