Hva søker du etter?

Blogg

8 tegn på at du har blitt hacket

17 oktober, 2019

Det kan være utfordrerne å oppdage cyberkriminelle; de jobber tross alt for å ikke bli oppdaget. Allikevel er det noen tegn du kan være på utkikk etter for å oppdage om noen uvedkommende har kikket på din data.

Unormal brukeraktivitet fra brukerkontoer tilhørende ledelsen

Dersom du oppdager at innlogging til brukerkontorer plutselig skjer fra andre land eller på andre tidspunkt enn normalt, kan det være et tegn på at noe er på ferde. Det kan da være lurt å sjekke dette ut nærmere med den som eier kontoen. Det er bedre å sjekke en gang for mye, enn en gang for lite!

Flere feilende innlogginger enn vanlig

Oppdager du flere feilende innlogginger enn vanlig i loggene dine, eller at unormalt mange brukerkonti har blitt sperret grunnet feil passord burde dette sjekkes ut nærmere. Det kan være lurt å endre passord på alle kontoer du fortsatt har tilgang med en gang. Selv om det ikke lengre er en anbefaling å bytte passord regelmessig, er det ikke dumt å bytte passord dersom du mistenker at noe er på ferde.

Unormal nettverksaktivitet

Ser du ekstremt mange flere DNS-oppslag enn vanlig? For eksempel et botnett som kommuniserer med moderskipet, burde du umiddelbart se nærmere på hendelsen.

Dine passord fungerer plutselig ikke lenger

Dersom dette skjer, burde du med en gang ta kontakt med eieren av kontoen det gjelder. Dette kan gå gjennom din bedrift eller ved at du tar direkte kontakt med selskapet det gjelder. Når du får kontoen din tilbake bør du umiddelbart bytte til et nytt passord og sørge for at det er ekstremt sikkert – bruk gjerne en setning med både bokstaver og tall som passord.

Konfidensielle data dukker opp andre steder enn forventet

Skulle du plutselig snuble over konfidensielle data på Internett eller andre fora er det viktig å handle raskt. Når konfidensielle data blir tilgjengelig uvedkommende kan dette skade selskapet. Det er dermed viktig å forsøke å finne årsaken til at dataen har havnet der og forsøke å fjerne den.

Have I been pwned 

Det finnes nettsider hvor du kan oppdage om passordene dine har dukket opp i en passordlekkasjoe. Have I been pwned er en av disse. Får du en varsling herfra bør du straks bytte passord.

Du blir kontaktet av en tredjepart

Dersom en tredjepart kontakter deg og opplyser at de, for eksempel, har fått skadelig e-post fra deg er det et sikkert tegn på at du er hacket.

Dine filer/filsharet blir kryptert

Kryptering er en matematisk metode som sørger for konfidensialitet ved at informasjon ikke kan leses av uvedkommende. Dersom informasjon plutselig blir kryptert, og dermed låst vekk, uten at hverken du eller en av dine kollegaer har gjort det, er det et sikkert tegn på ransomware.

Gratis webinar: Alt handler om risiko – Hvordan overleve et cyberangrep? 

Ta kontakt med oss for mer informasjon om hvordan du kan opprettholde din bedrifts IT-sikkerhet!