Hva søker du etter?

Blogg

Dette er sikkerhetstrendene for 2020

21 juli, 2021

Cyberangrep i forskjellige former er noe som preger bedrifter i hyppigere grad enn før. Det blir dermed svært viktig å vite hvordan man kan beskytte seg, og en viktig del av dette er å ha kunnskap om hvilke angrep som finnes der ute. Så hva kan vi forvente oss på dette området fra året som kommer?

Slik utviklingen foregår i vårt samfunn kreves det stadig at man skal klare å gjøre mer med mindre ressurser. Det er ikke annerledes for cybersikkerhet, hvor man ofte har en for stor arbeidsmengde sammenlignet med hvor mange ansatte man er. Automasjon og integrering vil derfor prege utviklingen i 2020. For de cyberkriminelle kan AI være et våpen de bruker for å utvikle stadig mer sofistikert skadelig programvare og metoder for angrep. Dette krever at organisasjoner bruker stadig mer avanserte løsninger.

De vanligste cyberangrepene

For 2020 vil datainnbrudd fortsette å være den største sikkerhetstrusselen. Trolig vil dette fortsette å være den største trusselen så lenge personlig data er en verdifull vare på svartebørsen. Dette skyldes delvis de strengere reglene som har blitt innført, som GDPR.

Dersom din bedrift skulle oppleve et slikt datainnbrudd vil det påvirke finansielle investeringer i større grad enn før. Investorer har nå fått øynene opp for cybersikkerhetens viktighet, og tar cybertrusler med i beregningen når investeringer gjøres. På grunn av dette vil også forsikring mot cyberangrep bli mer vanlig, og denne type forsikring burde skreddersys.

Phishing vil ikke forsvinne med det første, og mye tyder på at denne type angrep vil fortsette i 2020. Vi kan allerede se flere som forsøker å utnytte seg av Covid-19 utbruddet, BBC har allerede avdekket fem slike kampanjer.

Det samme gjelder ransomware. Det kan være lurt med å passe på at du er godt nok sikret for å møte slike typer angrep. Ett viktig første steg i denne retning er å dele kunnskap og bevisstgjøring blant ansatte. For å unngå cyberangrep er det svært viktig at de ansatte er klar over hvordan de kan bli lurt. Vi har tidligere skrevet et blogginnlegg om de mest brukte cyberangrepene, som det er lurt å være klar over.

Gratis webinar: Alt handler om risiko: hvordan overleve et cyberangrep 

Mobile enheter

Antall mobile enheter på arbeidsplasser fortsetter å stige, og det samme gjør dermed organisasjoners data på disse mobile enhetene. Hver mobil enhet utgjør en stor risiko for bedriften dersom den ikke er sikret godt nok. Det finnes flere løsninger som sikrer mobile enheter på arbeidsplassen, vår egen UEM løsning er en av disse.

I stadig større grad inntar smarte enheter de private hjem. Disse må også sikres tilstrekkelig. Cyberkriminelle kan, for eksempel, finne på å angripe din smart TV. Det kan derfor være lurt å ha et eget gjestenett til smarte enheter som TV, robotstøvsuger, kaffetrakter, lys, termostat eller lignende. Her slipper du å lage et langt og komplisert passord, ettersom tilgangen til gjestenettet er begrenset og sensitiv informasjon ikke utveksles i like stor grad. Unngå allikevel de aller enkleste variantene som «123456» eller «passord».

 

Oppdatert 5. mai 2020.