Hva søker du etter?

Blogg

Hvorfor er den billigste cyber sikkerhetsløsningen også den viktigste?

24 november, 2020

Løsninger for cyber sikkerhet finnes i mange former, men alle har tradisjonelt en heftig prislapp enten i kostnad eller i tid brukt. Derfor er det hovedsakelig de større organisasjonene som hittil har kunnet bruke profesjonelle SOC-tjenester. Pedab SOC sammen med Experis konsulenttjenester endrer nå SOC-businessen ved å fjerne en null fra prislappen, og dermed gjøre tjenesten mer rimelig for små og mellomstore bedrifter.

For kort tid siden gjorde cyber sikkerhetsskandalene i Finland og Sverige alle oppmerksomme på hvilke konsekvenser det har å neglisjere cyber sikkerhet. Først ble titusenvis av topphemmelige dokumenter som inneholdt tegninger av bankhvelv, sikkerhetsdører, alarmutstyr og sikkerhetsfunksjoner stjålet fra det svenske sikkerhetsselskapet Gunnebo. Kort tid etter ble tusenvis av psykoterapipasienter fra den finske Vastaamo-klinikken utpresset mot pasientjournalene deres – inkludert noen høyt profilert politikere og andre kjente personer, dette har ført til rundt 25 000 anklager mot selskapet så langt. Les mer om disse angrepene her.  

Konsekvensene har vært dramatiske for begge selskap. Gunnebo blir overtatt og Vastaamos midler, så vel som eierens personlige midler, har blitt frosset av regjeringen. Begge selskapenes ledelsesteam vil sannsynligvis møte personlige anklager. Kundeskadene er i begge tilfeller astronomiske og vil påvirke forretningsforsikringer til andre selskaper i de respektive bransjene i årene som kommer. Ny lovgivning forberedes for å forhindre slike skandaler i fremtiden. Personlig synes jeg det er vanskelig å forestille meg mer dramatiske effekter av to cyber sikkerhetsbrudd.

Den viktigste leksjonen å lære av disse to angrepene er at veldig grunnleggende cyber sikkerhet betyr mest. Begge de nevnte sakene involverte kun grunnleggende hacketeknikker, og var mer eller mindre uunngåelige resultat av potensielt kriminell «cyber neglisjering» for å ikke ha tatt tilstrekkelig hensyn til cyber sikkerhetsspørsmål. Jeg har tro på at det å være kunde til en hvilken som helst SOC-tjeneste ville ha forhindret at de to skandalene skjedde, slik de gjør for 99% av andre angrep i dag. Når leste vi sist at en profesjonell SOC-tjeneste ikke hadde gitt tilstrekkelig cybersikkerhet for kunden?

Ergo, er det å ha en profesjonell SOC-tjeneste for å sikre din virksomhet en av de viktigste tiltakene en kan gjøre. De forskjellige faktorene mellom leverandørene er langt mindre signifikante. Du kan imidlertid spare inn kostnadene, som kan variere betydelig. Frem til fremveksten av AI-assistert overvåkning, stolte SOC på 24/7 bemannede fasiliteter som tilsier minst syv personer for å dekke bare en rolle. Derfor har den månedlige kostnaden for slike tjenester typisk vært titusenvis av euro. Vår AI-assisterte SOC-tjeneste fjerner siste null fra kostnaden og reduserer den månedlige prisen til et par tusen euro.

Usikker på om du skal gjennomføre sikkerhetsmonitorering selv eller kjøpe tjenesten? Se vårt nyeste webinar on-demand her.