Hva søker du etter?

Blogg

Stoler du på din e-post?

21 juli, 2021

Over 90% av alle sikkerhetsangrep starter med phishing. Et phishing-angrep som lykkes er bare starten på problemet, ofte handler slike angrep om å få en fot innenfor i bedriften slik at hackeren senere kan utføre større angrep.

I Hollywood-filmer ser vi som oftest voldsomme eller veldig dramatiske angrep, om det er noen som knekker en svært vanskelig kode eller folk som firer seg ned fra taket. I virkeligheten er det dog ikke helt sånn.

Cyberkriminelle bryr seg også om sikkerhet og ROI. Det å sende en e-post er tryggere enn mange andre metoder og langt mer innbringende. Gjennomsnittstiden frem til første klikk i en phishing-mail er 100 sekunder – det tar altså under to minutter før den cyberkriminelle vet om angrepet har lykkes eller ikke. 

Hvordan misbrukes e-post?
De fleste av oss er allerede godt kjent med bruken av falske lenker, men e-post har blitt mer fleksibelt og phishing-angrep foregår i dag med en rekke flere metoder enn bruk av falske lenker. Sosiale teknikker, også kjent som social engineering, er metode hvor de cyberkrimminelle bruker teknologien for å nå frem til menneskene og forsøker å få tak i personlig informasjon. 

Vi er sosiale vesen, og deler gjerne informasjon om vår bedrift på sosiale medier. Dette kan utnyttes av hackeren. De kan finne ut når en bedrift deltar på en messe eller hvordan en sjef snakker ved å lese sitater og lære seg ordlyden. Dette er informasjon de setter sammen og benytter seg av når de gjennomfører angrep.

En fjerde metode cyberkriminelle benytter seg av er lekkasje av sensitiv informasjon. Dette skjer som oftest ikke fordi hackeren har spesiell interesse for informasjonen, selv om industrispionasje også skjer, men de er gjerne interessert i informasjonen fordi den er verdt noe for oss. Får de tak i sensitiv informasjon, kan de senere benytte seg av denne i et ransomware angrep.

Sikkerhet
Å beskytte seg mot angrep er vanskeligere enn å gjennomføre dem; hackeren trenger tross alt bare lykkes en gang, mens bedriften må lykkes i å stoppe angrepene hver eneste gang. Selv om phishing virker som en av den mer harmløse formen for angrep, er det gjerne første steget i et større, mer skadelig angrep. Din bedrifts beste sjanse til å stoppe det, er å ta dem tidlig.

Ønsker du å lære mer om ransomware, hvordan cyberkriminelle opererer, hvilke type bedrifter som er i risikosonen og hvordan du kan kjenne igjen en phishing e-post? Se vårt nyeste webinar her!